Onderhoud vachten

Het onderhoud van de schaaps- of lamsvacht

In een goed gelooide vacht is altijd nog lanoline aanwezig, het van nature aanwezige wolvet dat de huid (het leer) en wolvezels soepel houdt en een vuilafstotende werking heeft. Vanwege de kwaliteiten van deze lanoline wordt wol vaak zelfreinigend genoemd. Dit maakt het onderhouden van uw vacht relatief eenvoudig:  het regelmatig luchten en flink uitkloppen van de vacht is in principe voldoende. Heeft je vacht langere haren kan je deze opborstelen met een stevige borstel,  een hondenborstel voldoet vaak prima. 

 

Het opfrissen in de sneeuw of in de mist 

Er bestaan eeuwenoude manieren om je vacht op te frissen, deze gelden overigens ook voor wollen tapijten zoals Perzen of Berbers. Mocht het in ons milde klimaat voorkomen dat er een lekker pak stevige sneeuw valt maak er dan meteen gebruik van en leg je vacht met de wolzijde naar beneden hier in en druk deze licht  aan. Let op dat de leerzijde beschermd wordt tegen eventueel nog meer vallende sneeuw. Laat de vacht een uurtje zo liggen, schud de sneeuw er volgens goed uit en laat 'm rustig drogen (dus niet direct op warmtebron) en borstel de vacht op. Resultaat is een lekker opgefrisde vacht! 

Een goed alternatief voor sneeuw is mist of damp; de vochtigheid van de lucht in combinatie met het wolvet (lanoline) heeft een soortgelijk effect als sneeuw. Als je niet afhankelijk wilt zijn van het weer voor een opfrisbeurt kan je de vacht ook in de de badkamer hangen tijdens het douchen. Goed uitschudden, rustig laten drogen en als laatste opborstelen!


Vlekken verwijderen of wassen van de vacht

Mocht er een vlek in de vacht komen behandel je de vlek met een lauw-warme natte doek, eventueel met wat natuurlijk wolwasmiddel of groene zeep. Niet wrijven maar vanaf de huid met de haren mee 'trekken' om uitbreiding van de vlek te voorkomen.

In het geval het echt nodig is kan de vacht op 30º met de hand of in de machine gewassen worden *.  Gebruik voor het wassen altijd een natuurlijk wolwasmiddel (bijvoorbeeld van Texelana); de hierin aanwezige lanoline zorgt voor het behoud van de soepelheid van de wolvezels en brengt een nieuw vuilafstotend laagje aan. Wasverzachter is dan ook niet echt nodig. 

Na het wassen moet de vacht rustig drogen, hang deze dan ook niet in de zon of op de verwarming maar bij voorkeur op een rekje. De leerzijde heeft de neiging tot vervormen en opkrullen, trek deze tijdens het drogen af en toe in vorm. Als de vacht volledig droog is kunnen de haren met een stevige borstel opgekamd worden. 

* LET OP: vachten kunnen door het wassen in de machine versneld gaan vervilten; de haren kunnen dusdanig gaan 'klitten' dat helemaal uitborstelen niet meer mogelijk is. Hiernaast kan het wassen de kwaliteit van het leer aantasten en deze kan hard en/of brokkelig worden. Wij raden het wassen in de machine dan ook af .

 

 

 

 

Babykleding van Cosilana en Engel

Voor degenen die het niet kennen, Cosilana en Engel maken prachtige duurzame baby- en kinderkleding van biologisch verwerkte wol, zijde en katoen. Wij hebben gekozen voor rompertjes, hemdjes, mutsjes, broekjes en slofjes in zowel naturel als kleurige tinten. Ook hebben we de superzachte wolfleece dekentjes toegevoegd aan het assortiment.

Naast de Happy Horse knuffels en de slofjes van lamsvacht zijn ook deze produkten top als kraamkadootje maar natuurlijk ook fijn om zelf te kopen voor je kleintje.

Gastenboek

  • 23-08-2020 - Dames, wat een uitkomst die medicinale vachten! Ik ben dankbaar...  lees meer
  • 13-08-2020 - Goedemiddag, fijn dat u mij zo goed geadviseerd heeft over...  lees meer
  • 19-07-2020 - Hai, ik heb vorige week een twee rompertjes van wol...  lees meer
Plaats een bericht
© 2015 - 2020 T Schaap over de Dam - en terug | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel