Onderhoud vachten

Het onderhoud van de schaaps- of lamsvacht

In een goed gelooide vacht is altijd nog lanoline aanwezig, het van nature aanwezige wolvet dat de huid (het leer) en wolvezels soepel houdt en een vuilafstotende werking heeft. Vanwege de kwaliteiten van deze lanoline wordt wol vaak zelfreinigend genoemd. Dit maakt het onderhouden van uw vacht relatief eenvoudig:  het regelmatig luchten en flink uitkloppen van de vacht is in principe voldoende. Heeft je vacht langere haren kan je deze opborstelen met een stevige borstel,  een hondenborstel voldoet vaak prima. 

 

Het opfrissen in de sneeuw of in de mist 

Er bestaan eeuwenoude manieren om je vacht op te frissen, deze gelden overigens ook voor wollen tapijten zoals Perzen of Berbers. Mocht het in ons milde klimaat voorkomen dat er een lekker pak stevige sneeuw valt maak er dan meteen gebruik van en leg je vacht met de wolzijde naar beneden hier in en druk deze licht  aan. Let op dat de leerzijde beschermd wordt tegen eventueel nog meer vallende sneeuw. Laat de vacht een uurtje zo liggen, schud de sneeuw er volgens goed uit en laat 'm rustig drogen (dus niet direct op warmtebron) en borstel de vacht op. Resultaat is een lekker opgefriste vacht! 

Een goed alternatief voor sneeuw is mist of damp; de vochtigheid van de lucht in combinatie met het wolvet (lanoline) heeft een soortgelijk effect als sneeuw. Als je niet afhankelijk wilt zijn van het weer voor een opfrisbeurt kan je de vacht ook in de badkamer hangen tijdens het douchen. Goed uitschudden, rustig laten drogen en als laatste opborstelen!


Vlekken verwijderen of wassen van de vacht

Mocht er een vlek in de vacht komen behandel je de vlek met een lauw-warme natte doek, eventueel met wat natuurlijk wolwasmiddel of groene zeep. Niet wrijven maar vanaf de huid met de haren mee 'trekken' om uitbreiding van de vlek te voorkomen.

In het geval het echt nodig is kan de vacht op 30º met de hand of in de machine gewassen worden *.  Gebruik voor het wassen altijd een natuurlijk wolwasmiddel (bijvoorbeeld van Texelana); de hierin aanwezige lanoline zorgt voor het behoud van de soepelheid van de wolvezels en brengt een nieuw vuilafstotend laagje aan. Wasverzachter is dan ook niet echt nodig. 

Na het wassen moet de vacht rustig drogen, hang deze dan ook niet in de zon of op de verwarming maar bij voorkeur op een rekje. De leerzijde heeft de neiging tot vervormen en opkrullen, trek deze tijdens het drogen af en toe in vorm. Als de vacht volledig droog is kunnen de haren met een stevige borstel opgekamd worden. 

* LET OP: vachten kunnen door het wassen in de machine versneld gaan vervilten; de haren kunnen dusdanig gaan 'klitten' dat helemaal uitborstelen niet meer mogelijk is. Hiernaast kan het wassen de kwaliteit van het leer aantasten en deze kan hard en/of brokkelig worden. Wij raden het wassen in de machine dan ook af .

 

 

 

 

Échte wollen sokken! Ze zijn er weer volop!

Wat zijn ze lekker warm hé! En heel mooi!

Om te beginnen hebben we weer die prachtige  stoere Noorse sokken binnen; lekker dik en met maar liefst 80% schapenwol. Verkrijgbaar in diverse kleuren en in de maten 35-38, 39-42 en 43-46.

In dezelfde lijn zijn nu ook superlekkere wanten verkrijgbaar en prachtige Noorse truien!

Maar ook de Alpaka sokken zijn een must have! Door de 40% Alpakawol en 40% schapenwol zijn deze sokken behalve heel warm ook heel zacht. Verkrijgbaar in een gladde uitvoering en in een stoere ribbel in de kleuren lichtgrijs, atraciet en lichtbruin. En vergeet de Moose uitvoering niet! Beschikbare maten zijn 35-38, 39-42 en 43-46.

Er zijn ook dunnere sokken voor bij het pak, maar ook die zijn uiteraard van heerlijke wol gemaakt. En dan de trekkingsokken met 85% merinowol..... of de eskimosokken.....

Uiteraard zijn deze geweldige sokken ook verkrijgbaar in onze winkel in Schoorl, The Lime in the Coconut aan de Duinweg nr 9 ( direct naast Hotel Merlet) en via onze webshop

www.1000kusjes.nl 

Hier vind je een selectie van de leukste artikelen van beide winkels, en natuurlijk ook een groot aanbod schapenvachten in diverse maten en kleuren, neem een kijkje! En kan je niet vinden wat je zoekt? Bel ons of stuur een berichtje!

Kusjes van de zusjes!

 

 

© 2015 - 2024 T Schaap over de Dam - en terug | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel