Navigatie

Medicinale vachten

Medicinale vachten

Van oudsher worden schapenvachten gebruikt vanwege het comfort en de warmte die zij bieden. De vacht van sommige rassen wordt speciaal geprepareerd om als medicinale vachten te gebruiken. Deze schapen- of lamsvachten hebben een hoge haardichtheid en worden geschoren tot een lengte van ongeveer 3 centimeter. Het aantal drukpunten van het lichaam vermindert hierdoor, de bloedcirculatie blijft intact en door de lucht tussen de haren blijft ventilatie mogelijk. Dit alles maakt ze uitermate geschikt om langere tijd op te zitten of liggen ter voorkoming van doorliggen of -zitten (decubitus) of als hulpmiddel bij het genezen hiervan. 

Ook bij spierklachten biedt een medicinale vacht vaak uitkomst; een vacht houdt de warmte vast en neemt bovendien vocht op zodat de huid droog blijft.

Deze vachten worden uiteraard niet gebleekt; de natuurlijke kleur kan variëren van wit tot goudgeel.

 

Onderhoud van de medicinale vacht 

In een goed gelooide vacht is altijd nog lanoline aanwezig, het van nature aanwezige wolvet dat de huid en wolvezels soepel houdt en een vuilafstotende werking heeft. Hierdoor is het regelmatig luchten en uitkloppen van de vacht in principe voldoende. Mocht er een vlek in de vacht komen behandel je de vlek met een lauw-warme natte doek, eventueel met wat natuurlijk wolwasmiddel of groene zeep. Niet wrijven maar vanaf de huid met de haren mee 'trekken' om uitbreiding van de vlek te voorkomen.

Indien nodig kan de vacht op 30º met de hand of in de machine gewassen worden . Wij raden je aan hiervoor een wolwasmiddel met lanoline te gebruiken (bijvoorbeeld van Texelana) zodat de natuurlijke eigenschappen van de vacht optimaal blijven. De soepelheid van de huid en wolvezeld blijft zo behouden en het brengt een nieuw vuilafstotend laagje aan. Wasverzachter is dan ook niet nodig.

Na het wassen moet de vacht rustig drogen, hang deze dan ook niet in de zon of op de verwarming maar bij voorkeur op een rekje. De leerzijde heeft de neiging tot vervormen en opkrullen, trek deze tijdens het drogen regelmatig in vorm. Als de vacht volledig droog is kunnen de haren met een stevige borstel doorgekamd worden zodat deze weer lekker zacht en luchtig is. 

Voor meer tips zie onderhoud van de vacht

 

Nieuw: Cosilana babykleding

Wat een feestje om uit te pakken; de eerste Cosilana artikelen zijn binnen!  Voor degenen die het niet kennen, Cosilana maakt prachtige duurzame baby- en kinderkleding van biologisch verwerkte wol, zijde en katoen. Wij hebben gekozen voor rompertjes, hemdjes, mutsjes, broekjes en slofjes in zowel naturel als kleurige tinten. Ook hebben we de superzachte wolfleece dekentjes toegevoegd aan het assortiment.

Naast de Happy Horse knuffels en de slofjes van lamsvacht zijn ook deze produkten top als kraamkadootje maar natuurlijk ook fijn om zelf te kopen voor je kleintje.

2 juni schaapscheren bij Schaapskooi Bergen

Op zondag 2 juni kan je van 11.00 tot 16.00 terecht bij Schaapskooi Bergen om te zien hoe de schapen geschoren worden. Zoals altijd wordt hier een gezellige dag van gemaakt met naast het scheren ook activiteiten voor kinderen, de mogelijkheid om iets lekkers te eten of te drinken en er zullen diverse kramen zijn waar je mooie, wolgerelateerde dingen kunt kopen.

Als 'vriend van de schaapskooi' zullen wij uiteraard ook weer van de partij zijn!

Gastenboek

  • 02-09-2019 - Bedankt voor de goede service en het verzenden van de...  lees meer
  • 03-07-2019 - Ieder jaar gaan wij een paar dagen naar Bergen. Een...  lees meer
  • 31-05-2019 - Goedenavond, enkele weken geleden zag ik een mooi tibetlam vachtje...  lees meer
Plaats een bericht
© 2015 - 2019 T Schaap over de Dam - en terug | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel